The history of betting

 Αρκετός κόσμος προσπαθεί με λίγα λεφτά, να κερδίσει μεγάλα χρηματικά κέρδη. Όμως ο δρόμος προς την επιτυχία επηρεάζεται από τις στοιχηματικές εταιρίες με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σήμερα θα δούμε την ιστορία του Στοιχήματος από τα πρακτορεία μέχρι τις στοιχηματικές εταιρείες.

Το στοίχημα δεν είναι τζόκερ

Η ιδέα του κέρδους ενός μεγάλου χρηματικού ποσού με ένα μικρό χρηματικό ποσό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή καθενός συγκινεί και ενθουσιάζει πολύ κόσμο. Πολλοί παίκτες του στοιχήματος πιστεύουν ότι η διαφορά ανάμεσα στο τζόκερ και στο αθλητικό στοίχημα είναι ότι στο δεύτερο δεν μετρά απόλυτα η τύχη, αλλά ο παίκτης έχει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο. Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολλές στοιχηματικές εταιρίες επηρεάζουν με πολύ ουσιαστικό τρόπο τον τρόπο με τον οποίο στοιχηματίζουν οι παίκτες. Αυτό γίνεται συνήθως με ειδικές προσφορές και με την αλλαγή συγκεκριμένων αποδόσεων.. Όσο πιο πολύ παρεμβαίνουν οι στοιχηματικές εταιρίες στον τομέα του ελέγχου των στοιχημάτων και ανεβάζοντας τις αποδόσεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η πιθανότητα επιτυχίας.

Η ιστορία του στοιχήματος

Στην αρχή το ποδοσφαιρικό στοίχημα αποτελούσε απλά και μόνο μια μορφή διασκέδασης. Στη Βρετανία το στοίχημα τη δεκαετία του 1920 έμοιαζε περισσότερο με λαχείο παρά με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Προσέφερε μεγάλα κέρδη με μικρό χρηματικό ρίσκο. Φυσικά τα κέρδη που δίνονταν στους νικητές ήταν τελικά πολύ χαμηλά με τα σύγχρονα δεδομένα και οι επιλογές ήταν πολύ πιο περιορισμένες, ενώ υπήρχαν τεράστιοι περιορισμοί. Κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε περίπου την ίδια περίοδο και στη Γαλλία στις ιπποδρομίες. Το κοινό χαρακτηριστικό ήταν ότι ουσιαστικά η μέθοδος έμοιαζε περισσότερο με λοταρία. Τα έσοδα από όλα τα στοιχήματα συγκεντρωνόταν και οι νικητές έπαιρναν αναλογικά ένα μέρος από αυτά. Δεν υπήρχαν δηλαδή τα ατομικά δελτία με προκαθορισμένο ενδεχόμενο κέρδος.

Ακόμη όμως και σήμερα η μέθοδος πονταρίσματος έχει τεράστια σημασία. Το 2010 ένας Βρετανός κέρδισε 3 εκατομμύρια στερλίνες με ένα ποντάρισμα 2 λιρών στη χώρα του παίζοντας μια μορφή του γνωστού μας ΠΡΟΠΟ, στην οποία προέβλεψε 8 ισοπαλίες με σκορ 2-2. Τα λεφτά μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά σκεφτείτε ότι αν ο ίδιος παίκτης είχε πραγματοποιήσει το ίδιο στοίχημα σε παρολί σε οποιαδήποτε στοιχηματική εταιρία του διαδικτύου, έστω και με τις χαμηλότερες αποδόσεις που θα μπορούσε να βρει, το κέρδος του θα ήταν σχεδόν 430 εκατομμύρια στερλίνες! Μιλάμε σχεδόν για 150 φορές περισσότερα κέρδη. Έτσι η επιτυχία του κυρίου Elliott ίσως τελικά να μην είναι τόσο σπουδαία όσο φαίνεται. Αν το συνειδητοποίησε ποτέ θα έπρεπε να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο από το να πανηγυρίζει.

Η εμφάνιση των πρακτορείων

Από το 1960 έως το 1990 είχαμε τη χρυσή εποχή των πρακτορείων στοιχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρχικά οι επιλογές ήταν και πάλι περιορισμένες και οι εταιρίες στοιχημάτων που είχαν τα πρακτορεία προσέφεραν παιχνίδια τύπου ΠΡΟΠΟ, δηλαδή μη προκαθορισμένου κέρδους, που λειτουργούν και πάλι σαν λοταρίες, προσφέροντας ένα συγκεκριμένο μέρος των συνολικών εσόδων στους νικητές και μηδαμινό ρίσκο και μεγαλύτερα παράλληλα κέρδη στις εταιρίες. Τα μονά αποδεκτά παιχνίδια και τα στοιχήματα με συγκεκριμένες αποδόσεις άργησαν πάρα πολλές δεκαετίες για ευνόητους λόγους. Οι παίκτες του στοιχήματος όχι μόνο έπρεπε να νικήσουν τις χαμηλές αποδόσεις που προσέφεραν στις περισσότερες περιπτώσεις τα στοιχηματικά μονοπώλια, αλλά ήταν παράλληλα και υποχρεωμένοι να ποντάρουν σε τετράδες αγώνων υποχρεωτικά. Αυτό έκανε τις πιθανότητες νίκης ελάχιστες έως αστρονομικές.

Οι λιγότερες και περιορισμένες επιλογές μπορεί να έκαναν πιο εύκολη τη διαδικασία για τους παίκτες, αλλά αυτό φυσικά είχε τεράστιο αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην τσέπη τους. Οι εταιρίες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν κουπόνια με δύσκολες επιλογές αγώνων και γεγονότων, συνδυάζοντας τις όλες σε μια επιλογή που μπορεί να έδειχνε πολύ ελκυστική όσον αφορά την απόδοση, αλλά στην ουσία η πιθανότητες επιτυχίας ήταν πολύ περιορισμένες. Για παράδειγμα, στα παραδοσιακά κουπόνια της δεκαετίας του ’90, η πρόγνωση σε 3 ισοπαλίες θα προσέφερε απόδοση κοντά στο 26.00 ενώ σήμερα αντίστοιχα μια τέτοια επιλογή σε παρολί σε μια διαδικτυακή στοιχηματική εταιρία προσφέρει απόδοση τουλάχιστον 31.00. Η διαφορά είναι πραγματικά μεγάλη.

Η εμφάνιση των πρακτορείων

Το διαδίκτυο και τα κινητά

Παρότι είναι λιγότερος ο κόσμος πλέον που στοιχηματίζει με τον παραδοσιακό τρόπο στα πρακτορεία, οι στοιχηματικές επιλογές με μικρά πονταρίσματα και μεγάλα πιθανά κέρδη είναι διαθέσιμες και στο διαδίκτυο και σε φορητές συσκευές.

Οι στοιχηματικές εταιρίες είναι πλέον πιο διακριτικές στις μεθόδους τους οι παίκτες να έχουν πάντα το μειονέκτημα, αλλά και πάλι αυτό είναι που επιδιώκουν.

Το λεγόμενο δόλωμα της επιλογής 4 αγώνων στους οποίους θα σκοράρουν και οι δύο ομάδες σε απόδοση 4.50, σε 6 αγώνες σε απόδοση 11.00 και σε 8 αγώνες σε απόδοση 25.00 είναι ικανό να μας παρασύρει και πάλι, καθώς είναι δύσκολο για τον άνθρωπό από τη φύση του να πραγματοποιήσει εύκολα ακόμη και μικρές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη στατιστική και τις πιθανότητες. Σε αυτό που κολλάνε οι παίκτες είναι το ύψος της πιθανής ανταμοιβής, χωρίς να πολυσκέφτονται πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό. Δεν υπολογίζουν ότι πέρα από το κέρδος του 8% κατά μέσο όρο που επιδιώκουν να βγάλουν οι στοιχηματικές εταιρίες διαμορφώνοντας τις αποδόσεις τους, θα πρέπει να υπερκεράσουν και το γεγονός της επιτυχούς πρόβλεψης ταυτόχρονα 4, 6 ή και 8 και περισσότερων επιλογών, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες νίκης δραματικά.

Διαμορφώστε εσείς τις επιλογές σας

Πολύς κόσμος επιλέγουν τα μεγάλα πιθανά κέρδη δεχόμενοι τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις των στοιχηματικών εταιριών, χωρίς να αναλογίζονται ότι οι αποδόσεις που τους προσφέρουν αυτές όχι είναι απλά χαμηλότερες από τις πραγματικές αποδόσεις, αλλά το πιο σημαντικό, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ εξασθενημένες με τις μεθόδους τους.

Οι διαφημιστικές καμπάνιες για συγκεκριμένα στοιχηματικά γεγονότα και αγορές, αλλά και οι εύκολες και γρήγορες μέθοδοι πονταρίσματος κρύβουν από πίσω μια εσκεμμένη και καλοδουλεμένη προσπάθεια των εταιριών να χειραγωγήσουν τις επιλογές των παικτών. Οι παίκτες θα πρέπει να είναι πάντα υποψιασμένοι όταν προωθούνται συγκεκριμένες επιλογές που σκοπό έχουν να κάνουν μια δύσκολη πρόγνωση από την πλευρά τους ακόμη δυσκολότερη. Δεν είναι κακό ούτε αδύνατο να αναζητάτε μεγάλες νίκες στο στοίχημα, όμως φροντίστε να αποφύγετε τις προκαθορισμένες επιλογές που σας προσφέρουν οι στοιχηματικές εταιρίες. Διαμορφώστε εσείς τις επιλογές σας.

Έχουν περάσει 12 ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκινήσαμε το μπουσούλιμα και έχουμε φτάσει ήδη με σταθερά βήματα να μας αγκαλιάσουν εκατοντάδες tipsters. Για εμάς δεν είναι ένα απλό site, αλλά εφόδιο ζωής, αφού μαθαίνουμε πως θα διαχειριζόμαστε τις επιτυχίες, πως θα διορθώνουμε τις αποτυχίες και πως από το χόμπι μας όχι μόνο να αυξήσουμε τα κέρδη μας, αλλά και να αποκτήσουμε πλούσια δώρα από τους διαγωνισμούς μας. Συνεχίστε να δίνετε τις προτάσεις σας, αλλά να προσκαλείται φίλους να κάνουν εγγραφή, ώστε να μεγαλώσει η παρέα μας.

Τσουπλάκης Δημήτρης

Comments