Betting on Value Bet points

 Σήμερα έχουμε την χαρά να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό στοιχείο, που έχει στην φαρέτρα του ο παίκτης του Στοιχήματος, που δεν είναι άλλο, από την έννοια του Value betting. Το Στοίχημα είναι ένα παιχνίδι “αποδόσεων”, όπου δεν έχει σημασία να ευστοχήσουμε σε ένα σημείο, αλλά σε τι απόδοση θα την αγοράσουμε από τον bookmaker. Κακά τα ψέματα, είναι ένα παιχνίδι αριθμών, που βασίζετε σε κάποια δεδομένα, που αν ο παίκτης του Στοιχήματος, τα ξεκαθαρίσει στο δικό του πλάνο πονταρίσματος, θα αυξήσει το ποσοστό επιτυχίας του.

Εξίσωση του Value Bet :

value betting

Μην ανησυχείτε από την εξίσωση, θα τα εξηγήσουμε με απλά λόγια, για να γίνουν κατανοητά σε όλους σας. Η έννοια Value σημαίνει αξία. Με τον όρο αυτόν στο στοίχημα εννοούμε ότι θα επαληθευτεί συχνότερα από ότι δηλώνει η απόδοση του. Για να κάνουμε λίγο την εξίσωση πιο απλή και κατανοητή :

Μην ανησυχείτε από την εξίσωση, θα τα εξηγήσουμε με απλά λόγια, για να γίνουν κατανοητά σε όλους σας. Η έννοια Value σημαίνει αξία. Με τον όρο αυτόν στο στοίχημα εννοούμε ότι θα επαληθευτεί συχνότερα από ότι δηλώνει η απόδοση του. Για να κάνουμε λίγο την εξίσωση πιο απλή και κατανοητή :

Value Bet = Απόδοση Σημείου / Προσωπική Εκτίμηση

Μελετώντας όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το στοίχημα, μεθόδους, τακτικές και πλάνα πονταρίσματος, κατέληξα ότι η συγκεκριμένη τακτική είναι η πιο εύστοχη που υπάρχει για τον παίκτη του στοιχήματος.

‘Όταν τελειώνει το βασικό κουπόνι του Σαββατοκύριακο και έρχεται η Δευτέρα που είναι η ημέρα απολογισμού εβδομάδας για τον παίκτη, τότε μπορείς να βγάλεις τις αποδόσεις των ζευγαριών της νέας αγωνιστικής των πρωταθλημάτων που ασχολείσαι. ‘Όταν με το καλό ο bookmaker βγάλει τις δικές του αποδόσεις, τότε θα χρησιμοποιήσεις τον παραπάνω τύπο. Για να έχει αξία στην εφαρμογή του, θα πρέπει η δικιά μας εκτίμηση να είναι πιο μικρή από την απόδοση που δίνει η εταιρεία.

Παράδειγμα : Ο bookmaker είναι ένα εμπορικό μαγαζί που πουλάει αποδόσεις και εμείς ο παίκτης τις αγοράζουμε ώστε να αυξήσουμε το κέρδος μας. Όταν εμείς βλέπουμε βάση των δεδομένων που χρησιμοποιούμαι στο πλάνο μας ότι ένα παιχνίδι θα πρέπει ο νικητής να δίνει 2.40 απόδοση και ο bookmaker μας το πουλάει 2.80, τότε θα την αγοράσουμε. Αντίθετα αν μας το πουλάει 2.05 τότε την αφήσουμε στην ησυχία του.

Στην διάρκεια της μέρας οι αποδόσεις μεταβάλλονται σε όλες τις εταιρείες. Κάποια στιγμή διακόπτουν το ποντάρισμα, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τον όγκο των δελτίων σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Γι΄αυτό τον λόγο, θα πρέπει να γίνουμε καλοί στην ανάγνωση μιας απόδοσης. Χρειάζεται μελέτη, πειθαρχεία και υπομονή. Πότε ένας παίκτης γίνετε καλός στην μελέτη μιας απόδοσης; Όταν δεχθεί πολλές σφαλιάρες από λανθασμένες του κινήσεις. Ο τρόπος παιχνιδιού μου από το 1998 μέχρι σήμερα είναι εντελώς διαφορετικός. Από τα λάθη έχω βελτιωθεί, όχι από τις επιτυχίες.

Δεν είναι τυχαίο που πετυχημένοι στο συγκεκριμένο χώρο χρησιμοποιούν την μέθοδο του Value Betting. Ο ορισμός του είναι ο πιο δίκαιος, αρκεί ο παίκτης να αποτυπώσει σωστά την έννοια του. Απλά με την συγκεκριμένοι μέθοδο το κέρδος θα έρθει μακροχρόνια και όχι άμεσα από το πρώτο δελτίο. Θα δείτε παίκτες που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη μέθοδο, όταν χάνουν ένα ποντάρισμα, δεν μετανιώνουν, επειδή γνωρίζουν ότι πόνταραν σε value bet σημείο και ότι στο μέλλον θα δικαιωθούν.

Παράδειγμα πονταρίσματος 2017-2018

Όπως γνωρίζουμε, μια στοιχηματική σεζόν ξεκινάει με την έναρξη των πρωταθλημάτων (μέσα Αυγούστου) και τελειώνει τέλη Μαΐου. Φυσικά υπάρχουν οι χρονιές λόγω Εθνικών Ομάδων, παίρνουμε παράταση σαν παίκτες. Ο βασικός όγκος των πρωταθλημάτων κυμαίνεται σε αυτό το διάστημα. Ας πούμε ότι ο Αύγουστος είναι περίοδος προπόνησης για εμάς τους παίκτες και ξεκινάμε από Σεπτέμβριο μέχρι βαριά, βαριά τέλη Μαΐου (λόγω play-off).

Από 01/09/2017 έως 31/05/2018 θα έχουμε 78 κουπόνια (39 κουπόνια Παρασκευή – Κυριακή & 39 κουπόνια Τρίτη – Πέμπτη). Όπως βλέπεται τις Δευτέρες τις έχω βγάλει, ώστε να κάνουμε απολογισμό της εβδομάδας.

Ας πούμε ότι ποντάρουμε σε value bet σημεία μονά αποδεκτά. Μεσοβδόμαδα τρία σημεία και επτά σημεία Παρασκευή μέχρι Κυριακή (αν υπάρχει κάτι που αξίζει Δευτέρα το υπολογίζουμε και αυτό). Επομένως μεσοβδόμαδα (3 μονά * 39 κουπόνια = 117 δελτία) & Παρασκευοσαββατοκύριακο (7 μονά * 39 κουπόνια = 273 δελτία). Με αυτό τον απλό τρόπο γνωρίζουμε εξ αρχής ότι θα ποντάρουμε 390 μονά αποδεκτά την σεζόν (φυσικά αν κάποια εβδομάδα ποντάρετε πιο λίγο από το 3 & 7, μπορείτε να το μετακινήσετε σε άλλη εβδομάδα).

Τι έχουμε μέχρι στιγμής; Το διάστημα που θα ποντάρουμε και τα δελτία που θα επενδύσουμε ώστε 01 Ιουνίου να έχουμε κέρδος. Τώρα μας μένει το κεφάλαιο που θα ποντάρουμε. Αυτό το ορίζει ο κάθε παίκτης, αλλά για το παράδειγμα λέμε ότι επενδύουμε σταθερά 5 μονάδες (5 μονάδες * 390 δελτία = 1950 μονάδες).

Τώρα φθάσαμε στο πιο σημαντικό σημείο, σε τι απόδοση θα ποντάρουμε. Αφού πήραμε την απόφαση να μελετήσουμε το νέο τρόπο με value bet σημεία και δεσμευτήκαμε ότι θα έχουμε πειθαρχεία στο παιχνίδι μας από 01 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Μάιου τότε αποφασίζουμε ένα μέσο όρο 2.90 απόδοση. Δεν είναι δύσκολη απόδοση, μπορείτε στον Διαγωνισμό μας να βρείτε αρκετούς tipsters με αυτή την απόδοση.

2.90 απόδοση * 5 μονάδες = 14.5 μονάδες κέρδος

1950 μονάδες θα ποντάρουμε / 14.5 πετυχημένο δελτίο = 135 πετυχημένα δελτία για να μην χάσετε

135 πετυχημένα σημεία / 390 δελτία = 34% ευστοχία

Με τον καιρό αν το δουλέψετε αυτό και το 2.90 το κάνετε μέσο όρο 3.50 το ποσοστό ευστοχίας θα πρέπει να είναι λιγότερο

3.50 απόδοση * 5 μονάδες = 17.5 μονάδες κέρδος

1950 μονάδες θα ποντάρουμε / 17.5 πετυχημένο δελτίο = 115 πετυχημένα δελτία για να μην χάσετε

115 πετυχημένα σημεία / 390 δελτία = 29% ευστοχία

Με 29% ευστοχία δεν θα χάσετε αν επακολουθήσετε το παράδειγμα μας. Αν κάποιος έχει την δυνατότητα να ποντάρει παραπάνω μονάδες, τότε μπορεί να χρειαστεί λιγότερα εύστοχα δελτία.

Φυσικά το μπαλάκι στο τέλος πηγαίνει στον παίκτη, γιατί πρέπει να καθίσεις να μελετήσεις τις αποδόσεις, την φόρμα των ομάδων, την κατάσταση του αντιπάλου, το κίνητρο και το ένστικτο σου. Πιστέψτε με αν τα κάνετε όλα αυτά με πειθαρχεία θα βρείτε 135 μονά αποδεκτά ή 115 μονά στο δεύτερο παράδειγμα στην διάρκεια της σεζόν. Μην σας φαίνεται το 2.90 ή 3.50 απόδοση τεράστια, πλέον έχει μπει στο παιχνίδι μας και το combo (g/g & over ή σημείο & over) που παλιότερα δεν τα προτιμούσαμε.

Θέλω μετά την ανάγνωση του συγκεκριμένου κειμένου να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να προσδιορίσουμε την λάθος εκτίμηση του bookmaker και να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο στην νέα σεζόν. Εμείς σαν στήλη "Θεωρία Στοιχήματος" θα βρισκόμαστε δίπλα σας να σας δίνουμε τροφή για σκέψη, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες κέρδους.

Τσουπλάκης Δημήτρης

Comments